Houten kozijnen

Kiezen voor hoogrendementsglas in combinatie met nieuwe kozijnen is slim als je meer wilt besparen. Daarover kon je in dit artikel al meer lezen.
Die keuze is misschien snel gemaakt, maar dan begint het nog maar… Er zijn immers heel wat verschillende soorten kozijnen waaruit je kan kiezen!
Houten kozijnen worden het vaakst gebruikt door hun natuurlijke uitstraling en uitstekende eigenschappen. Qua prijs liggen ze ergens tussen aluminium en PVC.
Er zijn natuurlijk heel wat houtsoorten. Maar slechts een handvol houtsoorten kunnen gebruikt worden voor kozijnen. Vaak investeer je in een betere, en vaak ook duurdere, houtsoort omdat deze je heel wat minder kopzorgen geven eens ze zijn geplaatst. Deze duurzamere houten kozijnen gaan een pak langer mee, waardoor ze op termijn eigenlijk veel goedkoper uitvallen.


houten kozijnen hoogrendementsglas

Welk hout voor kozijnen?

Kies altijd voor hardhout of naaldhout.
Een houten kozijn met een hoge duurzaamheidsklasse (1 en 2 zijn het best, 3, 4, 5 worden niet aangeraden) gaat véél langer mee én heeft minder onderhoudswerk nodig. Meranti kozijnen (1 à 2) bijvoorbeeld, hoeven niet te worden overschildert of gelakt. Ze zijn van nature bestand tegen water, sneeuw en andere weersinvloeden. Schimmels maken bovendien geen kans bij dit hout! En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, zorgen ze ook nog eens voor een uitstekende isolatie.
Hoewel merbau een gelijkwaardige duurzaamheidsklasse heeft (1 à 2), wordt dit materiaal nooit gebruikt voor kozijnen. Na verloop van tijd gaat het hout immers ‘bloeden’ en maakt het de gevel vies.

Kozijnen uit een houtsoort van een lagere duurzaamheidsklasse (3, 4, 5) zijn niet aan te raden. Ze gaan minder lang mee en er is veel werk aan. Bij deze houten kozijnen moet je (minstens) iedere twee jaar alle kozijnen opschuren, vernissen en eventueel ook verven… En dan gaan ze nog niet eens zo lang mee!

 

Waarom wel/geen houten kozijnen?

De belangrijkste redenen om wel of niet voor houten kozijnen in combinatie met hoogrendementsglas te kiezen zijn de volgende:

  • In vergelijking met de andere materialen is er wel degelijk onderhoud aan hout. Niet veel, maar bij de PVC en aluminium nog minder.
  • Hout dat voor kozijnen wordt gebruikt heeft uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het een perfecte combinatie wordt met hoogrendementsglas. Dubbele isolatie betekent immers ook een dubbele besparing!
  • Hout is eenvoudig herop te waarderen of renoveren. Als delen van het houten kozijn kapot zijn of er niet meer zo fraai uitziet, is het eenvoudig om het kozijn met een soort van pasta op te vullen of bij te schuren.
  • Er zijn veel mogelijkheden om het naar jouw zin te maken. Je kan het hout eenvoudig overschilderen of laten voorzien van mooie raamlijsten.
  • Hout geeft een erg natuurlijke look en feel aan je huis en past dan ook bij ieder type woning. Dat heb je bij de andere materialen helemaal niet.

houten kozijnen hoogrendementsglas

Alternatieven

Uiteraard hoef je niet voor hout te kiezen. Aluminium of kunststof zijn in veel gevallen zelfs aantrekkelijker als keuze.

Vind je de uitstraling van hout heel mooi maar zie je het onderhoud niet zitten? Kies dan misschien voor een PVC kozijn met houttekening. Tegenwoordig zijn ze niet meer van de echte te onderscheiden!
Het grootste voordeel van zo’n valse kunststof kozijnen is dat je er bijna geen onderhoud meer aan hebt. Én ze isoleren ook nog eens beter dan het echte materiaal…

Gemiddelde prijs van houten kozijnen

De prijs van hout schommelt een beetje tussen kunststof en aluminium kozijnen. Veel hangt af van de kwaliteit van het hout, maar over het algemeen is de prijs van een houten kozijn nog vrij betaalbaar.
Afhankelijk van die kwaliteit en de duurzaamheidsklasse van het hout zal je meer of minder betalen.
Gemiddeld betaal je tussen 700 en 1000 euro per vierkante meter geplaatst hout in combinatie met hoogrendementsglas.